Sofra Kültürü

SOFRA KÜLTÜRÜ

Sofra Kültürü, Adabı Görgü Kurallarının Önemli Bir Yerini Oluşturur. Yaptığımız Yemekler Ne Kadar Lezzetli Olursa Olsun, Bazı Kurallara Dikkat Etmemiz Gerekir. Bunlardan Bazıları;

Oturma Düzeni, Masa süslemesi ve Masadaki Takımlarımızın Yerleşimi. Bu Kurallara Uyduğumuz Takdirde Misafirlerimize Özen Gösterdiğimizi Hissetirir ve Yemeklerimize Daha da Lezzet Katmış Oluruz.

Sofra Dizilişi

Masa dizaynı aşağıda görmüş olduğunuz sıralamadadır. Vereceğiniz yemeğe bağlı olarak eksilebilir veya fazlalaşabilir. Örneğin; Çatallar ve bıçaklar en fazla 3′e çıkabilir.

Sofra Dizilişi

Sofra Dizilişi

 

Masa süslemesi

Masa örtüsü:

Masa örtüsü seçimi önemlidir. Kalabalık bir misafir yemeği verecekseniz masa örtüsü pastel veya beyaz renkli keten örtüler tercih edilebilir.

Peçeteler: Masa örtüsüne uygun özenle katlanmış olmalıdır.

Şık bir görünüm için sofranın ortasına taze çiçekler, mumlar veya çeşitli süslerle süsleyebilirsiniz. Örneğin; Seçtiğiniz bir kasenin yarısına kadar su doldurun. İçlerine çiçek koyun ve misafirlerinizin her birinin önüne koyun.

Oturma Düzeni

Davetiniz için birden fazla masa kullanıyorsanız, ortak sohbet noktaları olan kişileri biraraya oturtabilirsiniz. Ancak hitabeti güçlü olan kişileri farklı masalara oturtmaya özen göstermeniz daha uygun olacaktır.Tek masa ise;

1- Konukların yaş ve önemine göre belirlenmelidir. Yaşca büyük olan konuklar ev sahiplerinin yanına oturtulmaları uygun olur.

2- Ev sahipleri masa başlarında oturabilir. En azından biri masa başında oturabilir. Diğer masa başına da yine yaşca büyük olan bir konuğunu oturtabilir.

3- Çiftler karşılıklı oturmalıdır.

4- Sofra düzeninde yanyana oturan kişilerin bay ve bayan olarak sıralanması daha doğrudur.

5- Aile arasında samimi bir yemek olsa dahi çocuklar için ayrı bir masa kurulması masadaki sohbet açısından daha uygun olacaktır.

Konuklarınız geldiğinde oturma kargaşasının olmaması için önceden yer kartları hazırlayabilirsiniz.

Servis aşağıdaki sıralamayı izleyerek yapılır

1- Ev sahibi bayın sağındaki bayan

2- Ev sahibi bayın solundaki bayan

3- Öncelik sırasına göre diğer bayanlar

4- Ev sahibi bayan

5- Ev sahibi bayanın sağındaki bay

6- Ev sahibi bayanın solundaki bay

7- Öncelik sırasına göre diğer baylar

8- Ev sahibi bay

Yemek Görgü Kuralları

1- Bıçak: Sağ el ile tutulur ve işaret parmağı bıçağın keskin olmayan tarafına dayatılıp kesme işi yapılır. Bıçağı kullandıktan sonra masaya bırakmamalı, tabağın üst yarısına, size doğru yanlamasına ve keskin tarafı içe gelecek şekilde konmalıdır.

2- Çatal: Sol elde olmalıdır. Bıçakla keserken çatalınızdan yardım alınmalıdır. Yemeği yerken arzu edilirse çatalı sağ elinize alabilirsiniz. Çatalı kullanıldıktan sonra tabağın üzerine, bıçağa paralel ve soluna, çatalın sapı sağda ve ağzı yukarı doğru konmalıdır.

3- Kaşık: Bıçak gibi sağ elde tutulur. Genelde yemeğin başlangıclarında çorba için kullanılır.

4- Tabak: Bütün konuklar için masaya önceden yerleştirilmiş bir servis tabağı bulunur. Bu tabak diğer tabaklara göre daha büyükçe olup, sonradan servis edilen tabaklar bu tabağın üzerine konurlar.

5- Salata tabakları: Daha çok düz ve yuvarlak olurlar. Özel yemeklerde yemek, salata ile aynı tabakta servis edilebilir.

6- Çorba, tatlı ve meyve tabakları: Daima bir başka tabağın içinde servis edilir.

7- Sürahi: Bıçakların üst tarafına konur ve su bardakları, konuklar yerlerini almadan doldurulur.

8- Şarap bardakları: Sürahinin sağına ve masanın kenarına yakın yerleştirilir.

9- Peçeteler: Resmi olmayan yemeklerde çatalların soluna, resmi yemeklerde servis tabağının içine konur. Masaya oturunca ev sahibi, peçeteyi alır almaz siz de onu takip etmeli ve peçeteyi sağ üst köşesinden tutarak açıp dizlerinize yerleştirmelisiniz.

Peçeteler kullanıldıktan sonra; Tabağın sağına bırakılır. Kağıt peçeteleri elinizde buruşturup topaç haline getirmek ayıptır. Peçetelerin katlanması ev sahibinden bir davet daha istediğiniz anlamına geldiğinden uygun değildir.

10- Kalabalık ve süslü bir masaya oturduğunuz zaman en dışta bulunan çatal ve bıçağı kullanmanız gerekir.

11- Masaya oturulduğu zaman hiç kimse bardağının doldurulmasını istememelidir. Boşalan bardakları ev sahibi takip etmelidir.

12- Tatlı servisi yapılmadan önce masada önceki yemeğe ait hiç birşey kalmamalı; şarap bardakları, biberlik-tuzluk ve çeşni tabaklarının da kaldırılması gerekir.

13- Eğer özel bir diyet yapıyorsanız bunu ev sahibine önceden bildirmelisiniz. Böylece tabakta yenmemiş yemek bırakmamış olursunuz.

14- Yemeğin tadına baktıktan sonra tuz veya biber ekleyin.Aksi takdirde yemeği yapan kişiye hakaret olacaktır.

15- Yemek ile ilgili yapacağınız iltifatlarda aşırıya kaçmamaya özen gösterin.

16- Yemek bittikten sonra tabağınızı kenara itmeyin, ev sahibinin tabağınızı almasını bekleyin.

Yemekler nasıl yenmeli?

Tavuk:

Bacak ve kanatları eklem yerlerinden çatal ve bıçak yardımı ile ayırın. Çatalınızı kullanarak parçayı sağlamlaştırın ve yiyebileceğiniz şekilde küçük parçalar halinde kesin. Her seferinde sadece iki veya üç parça kesin. Eğer çok resmi bir ortam içerisinde bulunuyorsanız çatal ve bıçak ile alınamayan parçaları tabakta bırakın. Eğer az resmi bir ortam ise küçük kemikleri elinizle yiyebilirsiniz. Ancak sadece bir elinizi kullanın.

Butlar:

Dana veya kuzu budunun tam ortasına çatalı batırıp keskin bir bıçakla kesin. Eğer butların sapları kağıt ile kaplı ise kemiğe yakın olan eti kesebilirsiniz. Resmi ortamlarda veya restoranlarda kemik kağıt ile kaplı olsa bile asla kemiği elinize alıp kemirmeyin. Çünkü bu kağıtlar süs olarak kullanılmıştır. Resmi olmayan ortamlarda ise kemikler yağlı değilse kemirebilirsiniz.

Balık:

İlk olarak balığın kafasını ve kuyruğunu çatal yardımı ile bıçakla kesin, tabağınızın kenarına koyun. Bıçağınızı balığın sırt kemiğine dayandırarak balığı kafa bölgesinden kuyruk bölgesine doğru dikey olarak kesin.

Kılçıklar için seçenekleriniz;

1- Balığın üstünü açın ve kılçığı çıkarın. .

2- Balığın üst kısmını yiyin ve kılçığı kaldırın.

3- Eğer ağzınızda küçük kılçıklar kalırsa baş parmağınız ve işaret parmağınız yardımıyla çıkarabilirsiniz.

Salatalar:

Genellikle çatal ile yenir. Ancak büyük parçaların çataldan düşmesini önlemek için kesmelisiniz. Eğer salata tabağınız yoksa salatayı yemek tabağınızın yanında bulunan yağ tabağınıza alın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yemek Tarifi © 2017