Mantı

Mantı Tarifi

Çoğumuzun çok beğenerek yediği el emeği göz nuru mantı çok farklı şekillerde yapılmaktadır. En kıymetli mantı Kayseri ilimize aittir bunun en önemli sebebi ise mantıların çok ufak oluşu haliyle emek de çok daha fazla oluyor.

Bloğumu takip edenler bilir hamur işleri ile pek aram yoktu hamur açma beni korkutuyordu nedense insan bilmediği şeylerden korkar ya. Neyse geçen gün karar verdim mantı yapayım dedim eşimde şaşırdı hadi bakalım dedi. Ve ben işe koyuldum hamuru bir güzel yoğurup bezelere ayırdım ve açmaya başladım. O da ne! Ben eciş bücüş hamur açacağımı zannediyordum hamur yuvarlak şekilde gittikçe büyüyor ben o hevesle iyice büyüttüm çok hoşuma gitti lakin gel gör ki mantı hamuru çok ince olmamalı neyse ben kestim kıymalarını koydum sıra geldi kapatmaya yardımcım da yok hamur büyük olunca karelerde çok oldu haliyle zor kapandı yırtılacak gibiydi ve sonlara doğru hamur kurumaya başladı. İlk hamurdan sonra akıllandım diğer hamurlarımı daha küçük açtım ve sonuç süper hamurları kurumadan çabucak kapatabildim. Canım anneciğim hamur işlerinde çok iyidir demek ki genlerden gelen bir yatkınlığım varmış diyorum daha öncede çiğ börek yapmıştım onuda ilk kez yapmıştım eşim bayılmıştı tarif sitemde mevcut. Bu mantıya da 10 üzerinden 8,5 verdi ve 2 tabak dolusu yedi. Ben birazını saklamayı düşünüyordum ama bir öğünde tüm uğraşım bitti 🙁 Şaka bir yana beğendiği için çok mutlu oldum afiyet bal şeker olsun 🙂 Neden 8,5 puan verdiğini de açıklayayım ben normal mantı şeklinde kapattım meğer üçgen şeklinde seviyormuş (üçgen kapatmak daha kolay) ve biraz daha tuza ihtiyaç varmış dedi halbuki iç harcına, hamuruna ve haşlama suyuna tuz koymuştum 🙂 Bunları neden anlattım benim gibi cesaret edemeyenler için örnek olsun istedim ve yüzünüzde ufak da olsa bir tebessüm olduysa ne mutlu bana 🙂

Mantı tarifinin altında araştırmalarım sonucunda ve annemin tavsiyeleri doğrultusunda mantı yapmanın püf noktalarını ve mantı saklama koşullarını yazacağım. Böylelikle lezzetli mantılar yapabilir ve aniden gelen misafirleriniz için hazırda mantınız olmuş olur 😉 Geçelim mantı tarifine, yapacaklara şimdiden afiyet olsun…

Mantı Hamuru için Malzemeler

Mantı Yapımı
  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı su
  • 1 yumurta
  • 2 çay kaşığı kadar tuz

Mantı İç Harcı için Malzemeler

  • 300 gram kıyma
  • 1 adet orta boy soğanın yarısı veya bir küçük soğan
  • Tuz
  • Karabiber

Üzeri için;

Sarımsaklı yoğurt

Mantı Sosu için Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Pul biber
  • Nane

Mantı Tarifi

1- Yoğurma kabımıza unu, yumurtayı, tuzu ekliyoruz.

2- Oda sıcaklığındaki suyu azar azar dökerek yoğuruyoruz (sert bir hamur elde edeceğiz).

3- Yoğurduğumuz hamuru 4 eşit parçaya bölüyoruz ve bezeleri elimizle yuvarlayarak cam kaba aktarıp üzerini streçleyip 20 dakika kadar dinlenmeye bırakıyoruz.

4- Cam kaba kıymamızı alıyoruz üzerine bıçak ile çok ince doğradığımız soğanları, tuzu ve karabiberi ekleyip iyice yoğurup üzerini streçleyip hamuru açana kadar buzdolabında bekletiyoruz.

5- Dinlenmiş hamurları kurmaması için nemli bir bezin içine aktarıyoruz.

6- Bir bezeyi alıp yufka hamurundan daha kalın olacak şekilde 2mm. kadar incelikte açıyoruz.

7- 2×2 cm. kare şeklinde olacak şekilde enlemesine ve boylamasına kesiyoruz.

8- Karelerin ortasına gelecek şekilde kıymalı mantı harcımızdan koyuyoruz.

9- Karelerin dört köşesini bir araya getirerek parmağımızla sıkarak yapıştırıyoruz. Arzu eden üçgen veya daha farklı şekillerde de kapatabilir.

10- Az un serpmiş olduğumuz tepsiye kapattığımız mantılarımızı koyup her tarafına un gelmesi için tepsiyi sallıyoruz, mantıların birbirine yapışmaması için bu işlem.

11- Diğer bezeleri de aynı şekilde yapıyoruz.

12- Kaynayan suya 1 tatlı kaşığı tuz ve bir kaç damla sıvı yağ ekleyip karıştırdıktan sonra mantılarımızı ekliyoruz yaklaşık 20-25 dakika kadar pişiriyoruz.

13- Mantılar pişerken mantı sosu için ufak bir tavaya zeytinyağı ve tereyağını aktarıyoruz. Tereyağ eridikten sonra pul biberi ilave edip yakmadan, yağın rengi hafif kırmızılaşana kadar kısık ateşte karıştırıyoruz ve naneyi atıp ocağın altını kapatıyoruz.

14- Pişen mantıları servis tabağına aktarıp üzerine sarımsaklı yoğurt koyduktan sonra mantı sosu ile süslüyoruz. Arzu eden üzerine sumak da serpebilir çok yakışıyor.

Not: Eğer mantıları kapatmak için yardımcınız yok ise veya hamur açmakta acemi iseniz hamuru daha fazla bezelere ayırıp daha küçük hamur açabilirsiniz böylelikle hem hamuru açmakta zorlanmazsınız hemde kapatırken kolaylık olur kurumadan kapatmış olursunuz. Ayrıca kapatmak ile uğraşmak istemeyenler için mantı kasnağı satılmakta arzu edenler temin edip bu şekilde de yapabilir.

Mantı yapmanın püf noktaları

  • Un seçimine dikkat edilmeli, taze un seçilmeli
  • Mantı hamuru iyice yoğurulmalı topak topak olmamalı ve sert bir hamur olmalı
  • Mantı bezeleri 20 dakika kadar dinlendirilmeli
  • Dinlenmiş bezeler nemli beze aktarılmalı
  • Mantı harcına koyulan soğan kesinlikle rendelenmemeli (soğan suyu mantı tadını bozuyor), bıçak yardımıyla çok küçük olacak şekilde kesilmeli
  • Mantı harcı sulu olmamalı ve hamuru açana kadar buzdolabında dinlendirilmeli
  • Hamuru açarken dikkat edilmeli ne çok ince ne de çok kalın olmalı, 2mm. kalınlığı ideal
  • Açılan mantı hamuru kurumadan çabuk kapatılmalı
  • Kapatılan mantılar birbirlerine yapışmaması için az unlu bir tepsiye aktarılmalı
  • Lezzetli bir mantı için haşlama suyu olarak et veya tavuk suyu kullanılmalı
  • Mantılar bol suda haşlanmalı, haşlama suyuna koymadan önce yapışmaması için konulan unlar elenmeli
  • Haşlama suyu kaynayınca 1 tatlı kaşığı kadar tuz ve bir yemek kaşığı sıvı yağ koyulmalı
  • Mantılar yüksek ateşte haşlanmalı
  • Haşlama suyuna çok fazla mantı konulmamalı
  • Mantılar haşlanırken tencerenin kapağı kesinlikle kapatılmamalı

Mantı Nasıl Saklanır

Mantı saklama koşullarını nelerdir bir göz atalım. Sizin için hangisi uygunsa hangisi daha kolayınıza geliyorsa o şekilde mantılarınızı saklayıp istediğiniz vakit çıkarıp kullanabilirsiniz. 6 farklı mantı saklama yöntemi vereceğim. Benim tercih ettiğim 1. seçenek olacak, 2. seçenek hamurun içinde kıyma olduğundan dolayı o kadar saat dışarıda beklemesi bana pek sağlıklı gelmedi açıkçası, fırınlama olayı da güzel fakat denemek lazım tadında bir değişiklik olur mu? Siz hangi seçeneği veya yöntemi uyguladığınızı bizimle paylaşırsanız sevinirim.

1- Buzluğa girebilecek boyutta bir tepsiye biraz un serpilir sonra mantılar üst üste gelmeyecek şekilde tepsiye dizilip buzluğa yerleştirilir. Uzun süre tutmaya gerek yok yaklaşık 15 dakika kadar mantılar birbirine yapışmayacak sertliğe ulaşınca mantılar hızlıca poşetlenip tekrar buzluğa kaldırılır. Pişirmek istenildiğinde buzluktan çıkarılır 5 dakika oda sıcaklığında bekletildikten sonra haşlanır.

2- Mantılar düz bir zemine yağlı kağıt üzerine serilir. Oda sıcaklığında yaklaşık 2 saat kadar arada bir el ile karıştırılarak mantıların her yerinin kuruması sağlanır ve poşetlere doldurulup buzluğa kaldırılır.

3- Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir üzerine mantılar birbirine değmeyecek şekilde dizilir önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında mantıların rengi değişip hafif pembeleşene kadar fırınlandıktan sonra oda sıcaklığına gelince poşetlere konup buzluğa kaldırılır.

4- Mantılar tepsiye yerleştirilir üzerine yapışmaması için un serpilir. 30 dakika buz dolabında soğumaya bırakılır. Soğuyan mantılar poşetlere doldurulup buzluğa kaldırılır.

5- Ocakta yapışmaz tavada kısık ateşte biraz çevirdikten sonra poşetleyip buzluğa atılır.

6- Mantılar biraz unla karıştırılıp kurutma işlemi yapmadan poşetlere bölünüp buzluğa kaldırılır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yemek Tarifi © 2017