Temizlik Pratik Bilgiler

TEMİZLİK İÇİN PRATİK BİLGİLER

Lekeler ve istenmeyen kokular ile baş etmek oldukça zordur hatta bazen hayatımızı kabusa bile çevirebiliyorlar. Temizlik için biraraya topladığım Pratik Bilgiler umarım sizinde hayatınızda kolaylık sağlar.

  1. Mutfak Pratik Bilgiler
  2. Temizlik İçin Pratik Bilgiler
  3. Genel Pratik Bilgiler
Temizlik için Pratik Bilgiler

Temizlik için Pratik Bilgiler

İstenmeyen kokular

  1. Balık kokusunu tabak,çatal ve bıçaklardan çıkarmak: Balık kokusunu tabak, çatal ve bıçaklardan çıkarmak hiç kolay değildir. Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın. Telve balık kokusunu emecektir. Sonra bolca suyla durulayın.
  2. Buzdolabındaki kötü kokular:Buzdolabındaki yiyecekler zamanla hoş olmayan kokular oluşturabilirler. Bunu önlemek için, buzdolabınızın içine vanilyaya batırdığınız pamuk koyarsanız, hem kötü kokuyu önlemiş hem de yiyeceklerinize zarar verebilecek kokuları yok etmiş olursunuz.
  3. Çöp kutusu kokuları:Çöp kutusundaki nahoş kokuları gidermek için yarım limon veya portakal rendeleyip kutunun içine atın.
  4. Elinize sinen Balık kokusu:Balık ayıkladıktan sonra elinize sinen balık kokusunu kolayca gidermek istiyorsanız, domates kabuklarını ve domatesin sap kısmını ellerinize sürerek ovalayın. Ya da ezik, çürük domateslerden birini bunun için kullanabilirsiniz.
  5. Ellerinize sinen Sarımsak kokusu:Ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp, hafifçe nemlendirdikten sonra iyice ovalayın. Sabunla da iyice yıkarsanız sarımsak kokusunun çıkmış olduğunu göreceksiniz.
  6. Ellerinize sinen soğan kokusu:Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize bulaşmadığını göreceksiniz.

Temizlik için Pratik Bilgiler

  1. Ahşap Dolaplar:Mutfağınızdaki ahşap dolapların kirlenen raflarını temizlemek için, bir ölçü suya bir ölçü amonyak katın ve bu karışımla ahşap raflarınızı iyice silin. Daha sonra yumuşak bir bezle kurulayın. Dilerseniz cila da sürebilirsiniz.
  2. Altın Temizliği:Bir litre suya 15gr. sabun rendesi ve 100 gr. amonyak ilave edin. Temizlemek istediğiniz altın eşyalarınızı bu karışımın içinde yarım saat kadar bırakın. Sonra, soğuk suyla durulayın ve bir deri parçasıyla temizleyin.
  3. Ampullerin Temizliği:Alkol en iyi temizleyicidir. Ancak ampulün yüzeti pütürlüyse kesilmiş bir soğan parçasıyla silip nemli bir bezle temizleyin. Ampül temizliği bittikten sonra ışığı yakmadan, üzerine bir iki damla parfüm sıkın. Odanız çok güzel kokacaktır.
  4. Ayakkabı Temizliği

Su lekesi: Boyamadan önce vazelin sürün.
Küf lekesi: Gliserin sürülmüş bir bezle temizleyin.
Spor ayakkabıların temizliği: Ayakkabıyı, benzine batırılmış eski bir diş fırçasıyla ovalayın.
Açık renk ayakkabılardaki lekeler: Benzine batırılmış bir bezle silin.
Koyu renk ayakkabılardaki lekeler: Alkole batırılmış bir bezle temizleyin.
Vernikli ayakkabılar: Süt ve limon suyu döktüğünüz bir bezle silin.
Süet ayakkabılarınızın tüylerini kabartmak: Ayakkabınızı su buharına tutun, ayakkabı iyice kuruyunca tel fırçayla fırçalayın.
Rugan ayakkabılardaki çatlamaları önlemek: Zeytinyağı veya vazelin sürün. Sıcaklık rugan ayakkabıların çatlamalarına sebep olduğu için serin yerde saklanmaları gerekir.
Kahverengi ayakkabıyı siyaha boyamak: Önce çiğ patatesle ovalayın sonra siyah cila sürün.

  1.      Ayna Temizliği:1.Gazete kağıdını top haline getirerek, 2 ölçü su ve 1.5 ölçü sirke karışımına batırıp aynanızı bununla silin, arkasından kuru bezle kurulayın.2. Yarıya bölünmüş çiğ patatesle aynanızı silin, sonra içine az miktarda alkol katılmış suyla durulayın. Ayrıca aynanızı temizlediğiniz son suya alkol katarsanız sineklerin konmasını engellersiniz.

 

  1. Bakır Kapların Temizliği:Bakır kaplarınızı parlatmak için bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırı ovun.
  2. Bira lekesi:Sabunlu suya biraz amonyak karıştırın ve lekenin üzerine sürün.
  3. Bulaşıklar için:Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve güzel yıkandığını göreceksiniz.
  4. Çamur lekesi:Hiçbir zaman elbiseyi hemen fırçalamayın. Çünkü çamur lekesi genellikle kuruyunca hafif bir fırçalamayla çıkar. Eğer leke çıkmamakta ısrar ederse, eşit miktardaki su ve sirke karışımı ile silin.
  5. Çay lekesi:Beyaz kumaşta: Limon suyla silin. Sonra soğuk suyla durulayın.Renkli kumaşta: Taze lekeyi yumurta sarısını suyla karıştırarak ovuşturun. Leke eski ise, gliserinli suyla silmeniz gerekir.Halı üzerinde: Eşit ölçekteki alkol ve sirke karışımıyla lekeli yerleri silin.
  6. Çaydanlıkta biriken kireç tortusu:Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın.
  7. Çiklet lekesi:Çiklet sert ve kırılgan hale gelene kadar üzerine buz koyun ve bir bıçak yardımıyla dikkatlice kazıyın.
  8. Duvar temizliği:Duvarları kolayca ve tertemiz temizlemek için, yarım su bardağı amonyak, çeyrek su bardağı beyaz sirke ve çeyrek su bardağı çamaşır sodasını 4 lt. ılık suya katıp bu karışımla silin.
  9. Ellerden Ceviz Lekesini Çıkarmak:Eller önce 1-2 dakika kadar sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur. Sonra da soğuk suyla ovulur ve yıkanır. Ceviz lekesi tamamen çıkar.
  10. Hamur işinden sonra mutfak tezgahını temizleme:Hamur işi ile uğraştığınızda mutfak tezgahı kirlenir. İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin. Böylece tezgahınız kolayca temizlenecektir.
  11. Kahve lekesi:Leke henüz oluşmuşsa üzerine biraz tuz dökün.

Beyaz pamuklu kumaşta: Lekeyi sabunlu su ile çıkaramazsanız, oksijenli su ile silin. Bu da yeterli olmazsa çamaşır suyu kullanın.

Renkli kumaşlarda: Lekeli kısma biraz gliserin sürün ve ılık suyla durulayın.

Halı üzerinde: Lekeli yeri, eşit miktarlardaki alkol ve beyaz sirke karışımıyla silin.

  1. Kan lekesi

Beyaz kumaşlarda: Lekeyi oksijenli su ile ıslatın. Sonra sabunlu ılık suda yıkayın.

Renkli kumaşlarda: Nişastayı suyla karıştırarak bir hamur yapın. Bunu lekeli yere sürerek kurumasını bekleyin. Sonra fırçalayarak temizleyin.

Halıda: Lekeli yerleri beyaz sirkeyle ovuşturun.

  1. Karıncalar için:Evde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektir.
  2. Kristallerin parlaması için:Kristallerin ışıl ışıl parlaması için, yıkadıktan sonra durulama sırasında sirkeli suya batırın.
  3. Lavaboların Temizliği:Lavabonun içini beyaz kağıt peçetelerle döşeyin, üzerine biraz çamaşır suyu dökün, yarım saat bekleyin. Lavabo el değmeden pırıl pırıl olacaktır.
  4. Limon kabukları:Sıktığınız limonları atmayın. Bu kabukları güneşli bir yere koyup kurutursanız iyi bir temizleme aracına sahip olursunuz. Bu kurumuş kabuklarla özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken, şaşırtıcı sonuçlar alırsınız. Ayrıca çelik eşyaların, bıçakların parlatılmasında kullanabilirsiniz.
  5. Meyve suyu lekesi:Eğer örtünüze meyve suyu döküldüyse hemen tuz serpin, ilk yıkamada çıkacaktır.
  6. Mutfak eşyalarındaki etiket izleri:Etiket izlerini yok etmek için üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin.
  7. Mutfakta tıkalı lavobaların açılması:Kaynar sodalı su tıkalı delikten dökülürse hemen açılacaktır.
  8. Ocaktaki Pas Lekesi:Ocaktaki pas lekeleri için ikiye bölünmüş soğan birebirdir.
  9. Parlaklığını yitirmiş sürahiler için:Parlaklığını yitirmiş bir sürahiye eski halini kazandırmak için yarısına kadar gazete kağıdı doldurun, üçte birine de sıcak su doldurup sıkı sıkı sallayın.
  10. Paslanmaz Çelik Tencereler:Paslanmaz çelikten tencereler zamanla parlaklığını kaybedebilir. Biraz sirkeyi ateşe koyup ısıtın. Sonra yumuşak bir bezi bu ılık sirkeye batırarak iyice ovun. Sonra iyice durulayın. Bir fanila parçası ile parlatırsanız, çelik tencereniz pırıl pırıl olur.
  11. Sebzelerin Temizliği:Sebzeleri tuzlu veya sirkeli suda yıkamayı alışkanlık haline getirin.
  12. Sigara dumanı:Sigara dumanı ile dolu bir odanın havasını değiştirmek ve dumanı yok etmek için, ıslak bir havluyu sinek kovalar gibi odada sallayın. Komik ama faydasını göreceksiniz.
  13. Sürahi temizliği:Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız, tertemiz olacaktır.
  14. Şarap lekesi:Lekelenen yere oksijenli suyla tampon yapın ya da lekenin üzerini örtecek şekilde tuz serpin ve bir süre bekletin, daha sonra yıkayın.
  15. Teflon Tavalar ve Tencereler:Teflon tavalar, tencereler çok kullanılmaktan ötürü zamanla sararır. Bunu önlemek için zaman zaman, içine su biraz da çamaşır suyu koyduktan sonra ateşin üstünde kaynatın. İndirince de önce sıcak, sonra da soğuk suyla iyice durulayın.
  16. Tencerenin dibi tuttuysa:Tencerenin dibi tuttuysa bir gece tuzlu suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir.
  17. Tentürdiyot lekesi:Leke yeni ise, alkol yararlıdır. Eski ise, benzin veya oksijenli su kullanılır.
  18. Yağlı Şişelerin Temizlenmesi:Yağlı şişeleri temizlemek için önce yıkamak gerekir. Sonra durulanan şişenin içine sodalı su koyarak sallamaya başlanır. Beş dakika kadar sallanan şişe kısa zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir.
  19. Yumurta lekesi:Yumurta lekesini çıkarmak için, önce soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız.
  20. Zeytinyağı lekesi:Bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerinde gezdirilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yemek Tarifi © 2017